90’lı Yıllarda Türkiye’de Yaşanan En Büyük Olaylar

90li yillarda turkiyede yasanan en buyuk olaylar

Toplum olarak hafızamızın çok iyi olduğu söylenemez ancak bazı olaylar var ki direk bilinçaltımıza işlediği için istesek de etkilerini silemeyiz. İşte 90larda Türkiye ‘de yaşanan en büyük olaylar. Ayrıca sitemizden 90’lı Yıllarda Bilgisayar Kullananların Hatırlayacağı Detaylar konusu hakkında bilgi edinmenizde mümkün.

Kardak Krizi (1996)

Yunanistan’la savaşın eşiğinde geldiğimiz günler… Genci yaşlısı herkesi ekran başına kilitleyen olayların fitili, Ege açıklarındaki Kardak kayalıklarında ateşlenmişti. Ada olarak bile tanımlanmayacak küçük bir yerde karaya oturan bir Türk gemisinin Yunan ekiplerince kurtarılmak istenmesi, iki ülkenin de topraklarda hak iddia etmesi sonrası krize neden olmuştu.

17 Ağustos Depremi (1999)

Resmi kayıtlara göre yaklaşık 20 bin kişinin canından olduğu bu büyük facia, ülkemizde kaçak yapılaşmanın ve malzemeden çalınarak inşa edilen binaların ne denli tehlikeli boyutlara ulaşabileceğinin bir göstergesiydi. Merkez üssü Gölcük olan 7.4 büyüklüğündeki bu deprem, binlerce kişinin hayatında derin yaralar bıraktı.

Sivas Katliamı (1993)

Ülkemizin kanayan yaralarından biri olan Sivas Katliamı, galeyana gelen bir grup insanın Madımak Oteli’ne konaklayan ve çoğunluğu Alevi olan sanatçı ve düşünürleri öldürmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Pir Sultan Abdal şenlikleri için şehre gelen 33 sanatçı ve 2 otel çalışanının katledildiği olay, radikal İslamcıların ülkemize yaşattığı utançlardan biridir.

Fethullah Gülen’in Kaseti (1997)

Televizyonlarda yayınlandıktan sonra Fethullah Gülen’in ülkeyi terk etmesiyle sonuçlana bu elim hadise, adeta günümüzde yaşanacakların habercisiydi. Ses kayıtlarında Fethullah Gülen açıkça Refah-Yol hükümetine artık bırakın diyor ve yandaşlarına ülkenin her kademesine bir şekilde girilmesi ve bürokratik kadrolar vasıtasıyla ülkenin ele geçirilmesi talimatı veriyordu.

Körfez Savaşı (1990)

Orta Doğu’nun makus talihinin uzun yıllar daha değişmeyeceğinin göstergelerinden biri olan Körfez Savaşı, Irak ordusunun Kuveyt’e girmesiyle başladı ve kısa sürede bütün bölgeye yayıldı. Hatta siyasi otoriteler, PKK’nın bu kadar güçlenmesinin ardında savaşın ardından Kuzey Irak’ta yaşanan otorite boşluğunun olduğunu söylüyor.

Gümrük Birliği Anlaşması (1995)

Dönemin başbakanı Tansu Çiller’in “En Geç 1998’de AB Üyesiyiz” şeklinde duyurduğu bu anlaşma, geleceğe ışık tutması açısından 90’lı yıllarda Türkiye’de yaşanan en büyük olaylar listesine girmeyi hak ediyor.